Saker att göra i Uppsala

Uppsala är en av Sveriges äldsta och mest charmiga städer, med en rik blandning av kultur, utbildning, natur och historia. Universitet och domkyrkan har bägge haft ett stort inflytande på staden, och universitet är Sveriges äldsta, med rötter som går tillbaka till 1400-talet.

Oavsett om du är en lokalbo eller besökare utifrån finns det massor av aktiviteter och sevärdheter att utforska och uppleva här. Här nedanför har vi samlat ihop en lista med några exempel som förhoppningsvis kan ge dig mycket inspiration.

Stadsvandring i Uppsala

Ett fantastiskt sätt att lära känna Uppsala bättre är att gå på en stadsvandring. Det finns guidade turer som tar dig genom stadens historiska kvarter, gamla byggnader och vackra parker. Du kan också själv gå runt och utforska staden till fots – några av de mest charmiga områdena att besöka inkluderar kvarteren runt Fyristorg och den livliga gågatan Drottninggatan.

Promenad längs Fyrisån

En avslappnad promenad längs Fyrisån, som flyter genom centrala Uppsala, ger dig en chans att uppleva staden från ett annat perspektiv. På sommaren kan du även hyra en båt eller kanot och utforska ån från vattnet.

Uppsala Domkyrka

Uppsala Domkyrka

Den majestätiska Uppsala domkyrka är Skandinaviens största kyrkobyggnad och en av Sveriges viktigaste historiska byggnader. Denna gotiska katedral har stått på samma plats sedan 1200-talet och flera svenska kungar är begravda här, inklusive Gustav Vasa. Även vetenskapsmannen Carl von Linné, med sin starka koppling till Uppsala, har sin gravplats här.

Missa inte möjligheten att ta en guidad tur för att få veta mer om Uppsala domkyrkas fascinerande historia och arkitektur. Det finns givetvis också möjlighet att delta i gudstjänster och andra religiösa aktiviteter i domkyrkan, som har en mycket aktiv församling.

Temavandring i Pelle Svanslös-kvarteret

Uppsala är känt som hemstaden för den älskade barnboksfiguren Pelle Svanslös, skapad av Gösta Knutsson. I Pelle Svanslös-kvarteret kan du gå en temavandring och lära dig mer om historien bakom den svanslösa katten och de olika platser i Uppsala som inspirerade författaren.

Figuren Pelle Svanslös dök första gången upp i barnradio 1937 och blev sedan huvudperson i en serie barnböcker som gavs ut 1939-1972. I de första böckerna bor Pelle Svanslös som familjekatt i en lägenhet på Åsgränd vid Övre Slottsgatan i Uppsala, men när han blir äldre flyttar han hemmifrån och bosätter sig ihop med sin kärlek Maja Gräddnos i en källare på samma gata.

Linnéträdgården – en botanisk trädgård i Uppsala

För den som älskar växter och blommor är ett besök i Linnéträdgården ett måste. Trädgården grundades av Olof Rudbeck den äldre redan på 1600-talet och har sedan dess varit en del av Uppsala universitets vetenskapliga verksamhet. Här finns över 9 000 olika växtarter, och trädgården är ett populärt ställe att promenera och njuta av naturen. Trädgården har fått sitt namn efter Carl von Linné, en av Sveriges mest kända vetenskapsmän. Linné arbetade i trädgården och undervisade här på 1700-talet, och idag kan du besöka hans hem, som numera är ett museum, och promenera bland växterna han studerade. Linnéträdgråden erbjuder en inblick i Linnés arbete och botanikens historia.

Linnéträdgården ligger vi Svartbäcksgatan. Under 1800-talet var Linnéträdgården en park, men i början av 1900-talet återställdes den av Svenska Linnésällskapet, som också förvaltade parken 1918-1978. Från och med 1978 har Linnéträdgprden förvaltas av Uppsala Universitet.

Slottet i Uppsala

Slottet i Uppsala

Uppsala slott är en viktig historisk byggnad i staden. Slottet har sina rötter i en fästning som byggdes här på 1500-talet på uppdrag av Gustav Vasa och har varit skådeplats för flera historiskt viktiga händelser och många kungar och drottningar har bott här. Numera är Uppsala slott residens för Landshövdingen i Uppsala län, som därför också är ståthållare på Uppsala slott.

Slottet erbjuder guidade turer, och du kan också njuta av den fantastiska utsikten över staden från slottsparken. Uppsala slott är vackert beläget högt uppe på Kasåsen varifrån man har god utsikt över omgivningen, och slottet är synligt på långt håll när man närmar sig staden Uppsala.

Redan på 1540-talet anlades en trädgård öster om slottet, och dagens Svandamm som ligger väster om Fyrisån i Uppsala härstammar från den. I dammen finns idag en liten ö som fungerar som skydd och häckningsplats för fåglar.

Den nuvarande Botaniska trädgården (ej samma som Linnéträdgården) väster om Uppsala slott, på andra sidan av Dag Hammarskjölds väg, har också sitt ursprung i en slottsträdgård – en som anlades av Olof Rudbäck den äldre på 1660-talet. Den blev så smånginom en botanisk trädgård och Carl von Linné och hans lärljungar såg till att växter från runt om i världen planterades här.

Uppsala konstmuseum i slottet

Uppsala Konstmuseum, beläget i Uppsala Slotts södra flyger, hyser en imponerande samling av både svensk och utländsk modern konst. Museet är ett utmärkt ställe att uppleva samtidskonst i en historisk miljö. Förutom konstutställning arrangeras här också aktiviteter, till exempel poesiuppläsningar, konserter och dansföreställningar. Under skolloven brukar det finns särskilda event för skolungdomar och deras familjer.

Uppsala konstmuseum har ungefär 14 000 konstverk och designföremål i sina samlingar, framförallt sådant som skapats från 1800-talets senare del och frammåt.

En del av det har sitt ursprung i samlingar från Uplands konstförening, och det finns också ungefär 1 300 föremål med koppling till den nu nedlagda keramikfabriken Upsala-Ekeby. Exempel på representerade formgivare är Vicke Lindstrand, Ingrid Atterberg, Anna-Lisa Thomson, Hjördis Oldfors och Mari Simmulson.

Museet har ett särskilt fokus på lokal och regional konst, men har också arbetat aktivt med att introducera internationellt välkända konstnärer för en svensk publik. En annan viktig och återkommande punkt är utställningar med de konstnärer som erhållit stipendium från Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne.

Gustavianum – Uppsala universitetsmuseum

Gustavianum

Gustavianum, Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad, rymmer ett fascinerande museum som ger insikt i universitetets långa historia. Här kan du bland annat se den anatomiska teatern, en unik del av medicinhistorien där dissektioner hölls inför studenter. Museet visar även fynd från Vikingatiden, utställningar om vetenskapshistoria, gamla vetenskapliga instrument och det Augsburgska konstskåpet, ett magnifikt kuriosaskåp från 1600-talet fylled med ungefär tusen olika föremål.

Gustavianum ligger mitt emot Uppsala domkyra, i korsningen Biskopsgatan – Domkyrkoplan. Förr i tiden var den här byggnaden universitets huvudbyggnad, efter att universitetet under den svenska stormaktstiden vuxit ur sina lokaler i Academia Carolina. Den nya, större byggnaden ritades av Caspar van Panten och uppförandet inleddes år 1622. Medeltida murverk från den Ärkebiskopsgård som tidigare låg här återanvändes för att bygga Gustavianum.

Academia Carolina fortsatte att vara universitetets officiella huvudbyggnad långt in på 1700-talet, men år 1778 revs den byggnaden och Gustavianum blev officiell huvudbyggnad fram till 1887, då Carolina Rediviva tog över staffettpinnen. Så pass sent som på 1990-talet användes Gustavianum fortfarande av institutionerna för arkeologi, antikens kultur och samhällsliv samt egyptologi.

Sedan år 2024 har Gustavianum sex fasta utställningar:

  • Universitets- och vetenskapshistoria

En utställning som bland annat visar upp Uppsala universitets privilegier, föreläsningsanteckningar från universitetets första termin år 1477, samt olika föremål från Linnélärjungarnas resor.

  • Anatomiska teatern
    En lärosal byggd år 1662 för dissektion av människokroppar.
  • Konstsamlingen Innehåller konst som universitetet har samlat på sig under de många hundra år det existerat. Här finns bland annat det Augsburgska konstskåpet.
  • Myntkabinettet
    Här visas mynt och medaljer ur Uppsala universitets myntkabinett.
  • Vikingatidens gryning Denna utställning innehåller föremål från båtgravfältet i Valsgärde, circa 7 km norr om Uppsala.
  • Medelhavet och Nildalen En utställning som huvudsakligen består av förmemål från Victoriamuseet för egyptiska fornsaker.

Theatrum anatomicum

Den anatomiska teatern (Theatrum anatomicum) i Gustavianum uppfördes på 1660-talet eftersom medicinprofessorn Olof Rudbeck den äldre behövde en bättre lokal för att demonstrera dissektioner för kollegor och studenter. Den ligger i en kupol centralt i byggnaden – en design som var nödvändig för att kunna släppa in tillräckligt med ljus så att åskådarna skulle kunna se detaljerna tillräckligt bra. Salen försågs enbart med ståplatser, eftersom man ville att alla skulle kunna se dissektionerna så tydligt så möjligt, och hade plats för 200 åskådare. Under lång tid var Theatrum anatomicum i Uppsala en av de främsta anatomiska teatrarna i Europa. Nu för tiden används den för föreläsningar, konserter och vissa andra evenemang.

Gamla Uppsala

Gamla Uppsala är en historisk plats strax i Norra staden, och här låg ett viktigt religiöst och politiskt centrum under forntiden. Här finns de imponerande kungshögarna, stora gravhögar som tros vara från vendeltiden. Det är ett perfekt ställe för den som är intresserad av svensk historia, och det finns även ett litet museum som berättar mer om platsens betydelse.

Gamla Uppsala var en gång i tiden en centralpunkt i den maktstruktur som senare blev känd som Svealand. I Gamla Uppsala finns bland annat Gamla Uppsala högar, i ett fornlämningsområde som förutom storhögar även innehåller andra gravar och fornlämningar. Området har grävts ut i omgångar sedan 1600-talet och den senaste gjordes på 2010-talet.

I Gamla Uppsala ligger även Gamla Uppsala kyrka, som varit både domkyrka och säte för ärkebiskopen.

Biotopia Naturhistoriska Museum

Detta naturhistoriska museum fokuserar på den biologiska mångfalden i Uppsala och erbjuder interaktiva utställningar som är populära bland barn och vuxna.

Badhuset Fyrishov

Om du letar efter en familjevänlig aktivitet är Fyrishov ett perfekt ställe. Det är en av Sveriges största vattenparker med bassänger för alla åldrar, vattenrutschbanor, hopptorn, äventyrsbad och relaxavdelning. Förutom bad erbjuder Fyrishov, som ligger i stadsdelen Svartbäcken, också bowling och andra sportaktiviteter.

Ta en fika på Uppsalas gamla anrika kaféer

Uppsala har flera charmiga kaféer som erbjuder en genuin svensk fika-upplevelse. Två populära exempel är Ofvandahls Hovkonditori, ett klassiskt café med över 100 års historia, och Café Linné Hörnan, ett mysigt ställe nära Linnéträdgården. Passa på att njuta av en kanelbulle eller ett wienerbröd med en kopp kaffe.

Uppsala Konsert & Kongress

Uppsala Konsert & Kongress en är en modern konsertbyggnad där du kan gå på konserter, teaterföreställningar och andra kulturevenemang året runt. Programmet varierar, så det är alltid värt att kolla vad som händer under ditt besök.

Shoppa på Svartbäcksgatan och Drottninggatan

För den som vill shoppa finns det gott om möjligheter i centrala Uppsala. Svartbäcksgatan och Drottninggatan är två av stadens största shoppinggator, där du hittar allt från mode och inredning till böcker och hantverk.