Att vara student innebär ofta att leva med en mycket begränsad budget och det kan kräva en rejäl ansträngning för att göra de nödvändiga anpassningar som krävs i den nya situationen. Vissa studenter har precis lämnat ett föräldrahem där de åtnjöt en högre ekonomisk standard än vad de nu har råd med, och vissa andra har hunnit vara ute i näringslivet och vänja sig vid en högre inkomst varje månad än vad de nu har som studenter.
Att sköta sin ekonomi väl under denna period är inte bara en nödvändighet utan också en värdefull färdighet som kan vara till nytta genom hela livet. Här nedaför har vi samlat några tips för studenter som vill hålla koll på sin ekonomi.
Förhoppningsvis kommer du att hitta några matnyttiga råd som kan hjälpa dig sköta dina studentbudget väl och lägga grunden för en sund ekonomisk framtid även efter studietiden.
1. Budgetering
- Skapa en månadsbudget: Det första steget till ekonomisk disciplin är att skapa en månadsbudget. Kartlägg dina intäkter, inklusive studiebidrag och studielån, lön från deltidsjobb, och eventuella andra inkomstkällor. Lista sedan dina utgifter, såsom hyra, hushållsräkningar, mat, kursmaterial, friskvård och medicin. Vissa utgifter kommer att vara fasta (samma hyra varje månad) medan andra är rörliga (till exempel utgifter för mat).
- Skapa en årsbudet: Som student är det vanligt att man ha ojämna inkomster under året. Till exempel innebär sommaruppehållet både utmaningar och möjligheter. Lyckas man få ett sommarjobb kan det blir den mest lönsamma delen av året och pengarna kan användas för att hjälpa månadesbudgetarna under resten av året. Lyckas man inte få någon sommarjobb kan det bli väldigt svårt att klara utgifterna, särskilt om man inte heller läser någon sommarkurs. Det är därför viktigt att göra en årsbudget och ha olika planer redo. Ta till exempel reda på vad som gäller för försörjningsstöd under sommaren för studenter i din kommun, för det finns inte alls någon garanti för att du har rätt till det.
Vissa studenter har möjlighet att dra ned på utgifterna under sommaren genom att flytta hem till ursprungsfamiljen och hyra ut sitt boende i andra hand under perioden, men långt ifrån alla har den möjligheten. Det finns också typer av studentboenden där man betalar högre hyra under terminerna i utbyte mot att inte göra några betalningar under sommaren, vilket är en lösning som passar för vissa studenter.
- Prioritera utgifter: Identifiera nödvändiga utgifter och skilj dem från lyxvaror eller icke-essentiella köp. Att skilja på ”behov” och ”vill ha” kan hjälpa dig att skära ner på onödiga utgifter. Tänk också på att ditt övergripande mål för den här perioden är att klara studierna. Utgifter som är nödvändiga för en framgångsrik studietid behöver prioriteras över annat.
2. Mat och förnödenheter
- Planera måltider: Att planera måltider i förväg kan hjälpa dig att undvika dyra impulsköp och minska matsvinn. Samtidigt är det bra att ha viss flexibilitet på den här punkten, så att man kan dra nytt av prisvärda erbjudanden.
- Laga mat hemma: Att laga mat hemma istället för att äta ute kan spara mycket pengar. Om du inte har lagat mat tidigare, lär dig några enkla och billiga recept för mat du gillar och sätt dem i rotation.
- Tag med matlåda: Om du har långa dagar på skolan, tag med matlåta istället för att köpa mat på plats. Det brukar finns möjlighet för studenter att använda mikrovågsugnar på skolan, men det kan också vara smart att lära sig några bra recept på matiga smögåsar, sallader och liknande som inte behöver värmas – då slipper man spendera sin lunchrast i kön till mikrougnarna.
- Handla smart: Använd rabatter och erbjudanden när du handlar. Stora matbutiker och onlinehandlare erbjuder ofta studentrabatter.
Att handla storpack kan sänka priset och det minskar också risken för att man spenderar pengarna på något annat. Det finns också en trygghet i att veta att man alltid har ett förråd av nödvändigheter som toapapper, pasta och konserver hemma. Köp sådant som du vet att du kommer att göra av med.
3. Boende
- Välj ett prisvärt boende: Om möjligt, välj ett studentboende som är prisvärt. Du behöver ta hela situationen i beräknande. Att bo nära skolan kan spara in på transportkostnader, men ett sådant boende är kanske svårare och dyrare att få tag i – särskilt på vissa orter. Man får väga fördelar mot nackdelar.
- Dela lägenhet: Att dela lägenhet med andra kan hjälpa till att minska boendekostnaderna. Ibland innebär det också att det blir lättare att hitta ett lämpligt boende, eftersom små lägenheter är något ”alla” studenter letar efter medan det kan vara mindre efterfrågan på till exempel en lägenhet med fyra sovrum.
-
Bo inneboende: Att bo inneboende har både fördelar och nackdelar, och mycket hänger givetvis på om man fungerar bra ihop med personen som hyr ut ett rum i sitt hem. Särskilt när man är ny på en ort och inte vet om man kommer att studera mer än någon termin där kan det vara praktiskt att hyra ett möblerat rum och få tillgång till andra delar av ett hem som redan är möblerat och fungerande.
4. Transport
- Använd kollektivtrafik: Dra nytta av studentrabatter på kollektivtrafik. Undvik att använda dyra transportalternativ som taxi. Att ha egen bil kommer med betydligt fler kostnader än bara inköp och bensin, och även små fel som behöver åtgärdas på en bil kan gräva ett väldigt djupt hål i en studentbudget.
- Cykla eller gå: Om möjligt, cykla eller gå för att spara pengar. Det är också ett hälsofrämjande alternativ.
5. Studiematerial
- Begagnade läromedel: Köp begagnade läroböcker eller låna dem från biblioteket istället för att köpa nya, när det är möjligt.
Ibland fungerar inte denna lösning, så din budget bör innehålla en post för att köpa nödvändig litteratur. För vissa kurser behöver man den allra nyaste utgåvan av boken och då kan det bli nödvändigt att köpa litteraturen från bokhandeln. Vad gäller låneböcker så är det hög risk att det inte finns tillräckligt med böcker på biblioteket för alla som vill ha och den tillåtna lånetiden kan vara kortare än kursen. Vidare kan man behöva göra markeringar och understrykningar i litteraturen, vilket man inte får göra i låneböcker.
- Digitala resurser: Dra nytta av kostnadsfria eller prisvärda digitala resurser när sådana finns. Kontrollera om du som student via din skola kan få tillgång till resurser som annars kostar pengar.
6. Extrajobb och sidoprojekt
- Skaffa en extra inkomst: Det finns en gräns för hur snålt man kan leva och i många fall är det bättre att försöka öka sin inkomst istället för att vända ut och in på sig själv för att hålla kostnaderna nere. Ett deltidsjobb kan vara ett bra sätt att tjäna extra pengar och dessutom ge erfarenheter som man kan ha nytta av senare. Se dock till att det inte påverkar dina studieresultat negativt. Du kan behöva prioritera bort vissa andra saker i vardagen om du ska hinna med att både jobba och studera med goda resultat.
Utforska gärna möjligheterna att arbeta online, t ex skrivjobb, grafisk design eller datainmatning. Det kan vara enklare att kombinera med ett studieschema än arbeten där man måste befinna sig på plats rent fysiskt.
7. Undvik Impulsköp
- Handla medvetet: Undvik impulsköp. Fråga dig själv om du verkligen behöver varan innan du köper den.
8. Fritid och nöjen
- Gratis aktiviteter: Dra nytta av aktiviteter som är gratis eller kostar väldigt lite. Förutom allmänna aktiviteter finns det också sådana som riktar sig till just studenter eller är billigare för studenter. Många högskolor erbjuder gratis eller rabatterade evenemang och aktiviteter.
- Socialisera ekonomiskt: Välj budgetvänliga alternativ som att umgås hemma hos varandra istället för att gå ut på dyra restauranger, barer och evenemang. Vill man vara ute i nattlivet kan studentbarer med lägre priser vara ett bra val.
9. Försäkra, spara och investera
- Spara i ett nödfallskonto: Studietiden är förmodligen inte en period då du kommer att spara ihop några stora belopp och man kan ifrågasätta rimligheten i att ta studielån (som kommer att kosta ränta) för att sedan stoppa in pengarna på ett sparkonto eller riskera dem genom att investera dem. Med det sagt så bör alla studenter spara ihop så att de har ett buffertkonto för oväntade utgifter. Har man inte något buffertkonto finns risk för att man tar ett dyrt snabblån eller liknande när det dyker upp någon akut kostnad som måste hanteras.
- Försäkringar: Du behöver ha en bra hemförsäkring, även om du tycker att du inte äger något värt att försäkra. Vad gör du om det utbryter en brand och du förlorar alla dina kläder? Även en basgarderob från H&M kostar mycket om man måste gå ut akut och shoppa en helt ny. En hemförsäkring kan innehålla mycket, inklusive sådant som rättsskydd och reseförsäkring.Jämför olika alternativ innan du beslutar dig. Se till att du är försäkrad redan från dag ett.
Det finns många försäkringsbolag som erbjuder prisvärda hemförsäkringar, inklusive specialerbjudanden som studenter har råd med. Om du bor som en klassisk student, det vill säga förhållandevis litet och utan dyra ägodelar, kan en liten hemförsäkring vara tillräcklig.
Det finns försäkringslösningar för studenter som innehåller särskilda förmåner för just studenter, till exempel en kombinerad hem- och sjukförsäkring som betalar ut om du inte tar tillräckligt med poäng på grund av sjukdom eller skada. (Som student faller man ju lätt mellan stolarna i det vanliga välfärdssystemet.)
- Lär dig om grundläggande privatekonomi: Studenttiden är troligen inte en period där du kan göra några stora investeringar, men det är ändå bra att lära sig grunderna för hur privatekonomi fungerar, inklusive sparande, lån och investeringar.
10. Tag hjälp online
- Använd moderna lösningar: Det finns många appar som kan hjälpa dig att hantera din ekonomi, göra en budget, spåra dina utgifter och ge tips på hur du kan spara pengar.