Att göra investeringar under studietiden kan låta som ett märkligt förslag. Vi tar studielån för att klara oss, jobbar på helgerna för att dryga ut budgeten och när resten av landet går på semester hoppar vi in som sommarvikarier för att kunna ha råd att betala hyra för studentlägenheten även utanför terminerna.
Trots detta finns det vissa poänger med att börja investera pengar redan under studietiden, särskilt om man har ett extrajobb.
Skaffa erfarenhet
Genom att börja investera redan under studietiden bygger du upp din erfarenhetsbank och får några år på dig att lära dig om investeringar innan du kommer ut i arbetslivet och förhoppningsvis börjar tjäna mer pengar att investera.
Att investera under studietiden när man har en väldigt begränsad budget kan vara guld värt eftersom det tenderar att innebära att man blir väldig noga med hur man investerar och inte tolererar något onödigt svinn. Många förvärvsarbetande småsparare med bra lön öser utan närmare eftertanke in sina pengar i någon fond som bankrådgivaren rekommenderade, medan den som har väldigt lite pengar att investera är mer trolig att sparka bakut mot höga fondförvaltaravgifter, handelsplattformar med orimligt courtage, aktiebolagsledningar som lovar runt men håller tunt och diverse kostsamma rekommendationer från försäljare förklädda till ekonomiska rådgivare.
Gå på bolagsstämmor
Intresserad av att investera i aktier? Glöm inte att det räcker med en enda aktie registrerad i ditt namn för att du ska få besöka de stora börsbolagens bolagsstämmor och få en bättre inblick i hur det fungerar.
Genom att äga aktier i börsnoterade bolag under studietiden ger man sig själv tillträde till världar som inte är öppna för allmänheten och det man lär sig kan man ha nytta av vid framtida investeringsbeslut. Det kan till och med påverka ens jobbsökande efter studierna och hur man väljer mellan olika arbetsgivare och branscher! Eftersom de flesta högskoleutbildningar ger studenten möjlighet att själv välja mellan olika kurser och inriktningar är det bra att redan under studietiden få denna exponering mot företagsvärlden eftersom det kan påverka vilken riktning man vill röra sig mot yrkesmässigt.
Engagera dig
Med ett intresse för investeringar kan man engagera sig i sammanhang där man får träffa likasinnande under studenttiden, vilket både kan vara lärorikt och se bra ut på CV:t.
Få in bra vanor
Att börja investera redan under studietiden innebär en möjlighet att bygga upp bra vanor och skaffa sig erfarenheter inom området. Det kan också vara en ingång till en bättre förståelse för hela konceptet privatekonomi. Många som går ut högskolan och får sitt första heltidsjobb efter studietiden har tyvärr väldigt dålig koll på det här med privatekonomi. Under studietiden har man haft för vana att konsumera upp alla pengar som kommit in på kontot. Nu börjar man plötsligt tjäna mycket mer pengar, men vanorna från studenttiden sitter i samtidigt som det kan finnas ett uppdämt konsumtionsbehov som handlar minst lika mycket om psykologi som om faktiska konkreta behov.
Om man redan under studietiden har etablerat vanan att regelbundet sätta av pengar till investeringar eller sparande är det enklare att fortsätta på den vägen. Har det dessutom gått bra för investeringarna under studenttiden kan det fungera som en morot för att låta en rejäl del av lönen gå till sparande och investeringar varje månad, istället för att oövertänkt justera upp sin konsumtionsnivå för att matcha de nya ökade inkomsterna.
Bra vanor under studietiden kan helt enkelt fungera som en motvikt mot alla de önskningar om att ”äntligen kunna unna sig” som tenderar att poppa upp efter studietiden. Jag menar inte att du ska klä dig i säck och aska, däremot bör man fundera igenom ett extra varv kring hur man vill använda sina pengar och vad man egentligen blir lycklig över. Det är lätt att ledas iväg av omgivningens idéer och föreställningar om hur man ska leva som vuxen förvärvsarbetande med högre utbildning. Helt plötsligt sitter man där med en massa ägodelar och fasta kostnader som egentligen inte är det man själv blir lyckligast av. Kanske vill du innerst inne hellre fortsätta investera pengar för att framöver kunna ta flygcertifikat, genomföra en längre resa eller göra verklighet av den där affärsidén du gått och grunnat på, men samtidigt finns där omgivningens uttalade eller outtalade krav på att man ska bo ståndsmässigt, inreda smakfullt, köpa märkeskläder, äga bil, och så vidare.
Bygg en buffert för tiden efter studierna
Det är lätt att hemfalla åt drömmar om hur bra allt kommer att bli omedelbart efter studierna. Varför spara och investera nu när budgeten är så tajt? Efter examen landar man ju det högbetalda jobbet och då kommer de där investeringarna man gjorde under studietiden att se ut som småsmulor.
I själva verket är vi många som med den nybakade examinan i handen hamnade i situationer där det verkligen var bra att ha byggt upp ett litet kapital under studietiden.
- Det kan ta tid innan man hittar ett heltidsjobb eller ens ett deltidsjobb, och det finns inte någon garanti för att man får den typ av jobb man är kvalificerad för.
- I samband med övergången mellan studentliv och arbetsliv kan det uppstå en hel del kostnader. Man kan inte bo kvar i studentlägenheten utan måste skaffa annat boende, man kvalificerar inte längre för studentrabatter, man kan behöva flytta till en annan ort för att få jobb, för att ta sig till nya jobbet måste man ha bil, och så vidare.
- Gapet mellan sista utbetalningen från CSN och första löneutbetalningen kan vara rejält, samtidigt som man redan har börjat jobba och förväntas följa arbetsplatsens klädkoder, gå ut och äta lunch på restaurang för att lära känna sina medarbetare, och så vidare.
- Det kan visa sig vara väldigt svårt att hitta en hyreslägenhet på orten där man fått jobb, och man behöver desperat skrapa ihop till en kontantinsats för att kunna ta ett bostadslån och skaffa tak över huvudet den vägen.
- Med sparade pengar i ryggen har man större möjligheter att tacka ja till sådant man bedömer kommer att vara givande och utvecklande, oavsett om det handlar om en lågavlönad traineeplats, ett lågavlönat jobb för en ideell organisation eller ett gyllene läge att dra igång ett eget projekt.Ditt investeringskonto innehåller förmodligen inte tillräckligt med pengar för att du ska kunna jobba gratis i ett år efter studierna, däremot kan även en liten ekonomisk buffert hjälpa till att skapa en bättre balans i privatekonomin och rädda en från en situation där man enbart måste tänka på plånboken och återbetalningarna till CSN när man fattar beslut om nästa steg i livet.