Om man är student och behöver låna pengar utöver det vanliga studentlånet från CSN är möjligheterna begränsade, särskilt om man inte kan visa upp en regelbunden inkomst från något extrajobb vid sidan av studierna.
Här nedanför hittar du några tips på hur man kan gå till väga om man behöver låna extra pengar under studietiden. Lycka till!
Extralån från CSN
Under vissa specifika förutsättningar kan man få extralån från CSN utöver det vanliga grundlånet. Har du extra kostnader på grund av dina studier, till exempel för dubbel bosättning eller resor? Om du uppfyller visa specifika villkor kan du ha rätt till merkostnadslån från CSN.
En annan möjlighet som är tillgänglig för vissa studenter som hunnit fylla 25 år är tilläggslån från CSN. För att kunna beviljas tilläggslån krävs bland annat att du lönearbetade innan du påbörjade dina studier. Tanken med tilläggslånet är att det ska minska tröskeln för lönearbetande personer som vill vidareutbilda sig. Mer information om exakt vilka villkor du måste uppfylla för att kunna beviljas tilläggslån hittar du hos csn.se.
Extra bidrag
Att kunna få extra bidrag från CSN är förstås ännu bättre än lån, eftersom bidrag inte ska betalas tillbaka och inte står och tickar ränta.
- Har du minderåriga barn att försörja samtidigt som du studerar? Om du uppfyller vissa villkor kan du har rätt till tilläggsbidrag från CSN.
- Läser du en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) som leder till ämneslärarexamen inom matematik, biologi, fysik, kemi, naturvetenskap eller teknik? Om du uppfyller vissa villkor kan du ha rätt till förhöjt studiebidrag från CSN.
Mer information om dessa extra bidrag och vad som krävs för att få sin ansöka beviljad hittar du hos csn.se.
Låna pengar från studentkåren
Att vara medlem i studentkåren är inte längre obligatoriskt för högskolestudenter, men att vara medlem har flera fördelar – och en av dem är att många studentkårer beviljar sina medlemmar små lån, så kallade handlån.
Det är varje enskild studentkår som sätter upp reglerna för sin låneverksamhet, så det varierar stort mellan de olika kårerna. Kontakta den eller de studentkårer du är medlem hos för att få veta mer om vad de har att erbjuda och vad som krävs för att få en låneansökan beviljad. Hos vissa studentkårer krävs till exempel en eller två borgensmän.
Här är några exempel på hur det i skrivande stund ser ut vid några utvalda lärosäten runt om i Sverige:
Umeå universitet | Låna max 3 000 kronor. |
Uppsala universitet | Låna max 3 000 kronor med lånetiden 2 månader. Två borgensmän krävs. |
Linköpings universitet | Låna max 5 000 kronor. Maximal lånetid är 5 månader. Borgensman krävs. |
Lunds universitet Malmö högskolaHögskolan KristianstadStatens Lantbruksuniversitet Alnarp |
Studentkårerna för dessa fyra lärosäten är anslutna till Kreditkassan. Hos Kreditkassan kan kårmedlemmar låna upp till 20 000 kronor. Maximal återbetalningstid är 36 månader. Årsräntan är 4,93%. |
Studentpaket hos banken
Vissa svenska banker erbjuder ett studentpaket som innehåller bankkonton, internetbank, kreditkort, med mera. I vissa paket ingår en kredit, vanligen kring 10 000 kronor. Denna kredit godkänns i normalfallet i förväg och du behöver alltså inte ansöka om den när du väl har hamnat i ekonomisk knipa. En bra lösning för den som behöver ett extra skyddsnät under studenttiden och som kan hantera krediten på ett ansvarsfullt vis. Man kan till exempel välja att utnyttja den för att klara sig igenom den jobbiga glipan mellan CNS:s sista utbetalning för vårterminen och sommarjobbets första löneutbetalning. Du kan läsa mer om denna typ av lån hos Studentlån.nu
Låna pengar från pantbanken
Har du något tillräckligt värdefullt att pantsätta? En fördel med att låna pengar från pantbanken är att det inte syns på din framtida kreditupplysning och att du aldrig riskerar att få problem med inkasso eller Kronofogden om du misslyckas med att betala tillbaka lånet.
Om du inte betalar tillbaka lånet enligt avtal kommer pantbanken, efter en viss väntetid, att lägga ut det pantsatta föremålet till försäljning och på så sätt hoppas få tillbaka sina pengar. Om de misslyckas med att sälja föremålet, eller om de säljer det för ett lägre pris än din skuld, är detta inte ditt problem. Pantbanken får inte kräva dig på mellanskillnaden.
Pantbanken gör inte någon kontroll av dina inkomster när du vill låna hos dem, så det går bra att låna även om man har väldigt låga eller oregelbundna inkomster. Pantbanken gör inte någon kreditupplysning och bryr sig inte om ifall du har övriga skulder eller betalningsanmärkningar.
Till skillnad från många andra sorters lån ska pantbankslånet inte delbetalas, utan man betalar hela skulden – både lånebeloppet, ränta och avgifter – i en klumpsumma när man löser lånet och får tillbaka det pantsatta föremålet. Att man inte behöver göra några löpande inbetalningar under lånetiden är praktiskt för studenter som behöver få fram pengar för att klara sig tills höstterminen börjar igen eller tills första lönen från sommarjobbet dyker upp på kontot.